Shape1

HET BEGON ZO


Mei 2000 : in een restaurant in Angers, ontmoetten twee vrienden elkaar ( Jean-Yves en Jean-Pierre). Zij zijn beiden lid van een gemengd koor en hebben het plan een zangkoor op te richten voor uitsluitend  mannen. Hiervoor doen ze een beroep op 10 van hun vrienden, die op hun beurt het aanbod aannemen. Wat een idee was wordt langzaam maar zeker werkelijkheid. Toch ontbreekt er een belangrijk element, namelijk de persoon die zowel op muzikaal als artistiek gebied de groep moet leiden. Bovendien is het niet de bedoeling een traditioneel koor te worden, maar op te treden zonder dirigent.

Laurence, ex-koor lid van het regionaal koor en muziek lerares besluit die verantwoordelijkheid op zich te nemen en wordt dus het enige vrouwelijke element in de groep. Drie leden van de groep Jean-Yves, Michel en Philippe zijn de gitaristen en er ontbreekt  nog 'een pianist'. Als Fabrice zich ook aansluit bij dit 'ensemble vocal' is de groep precies zoals de twee vrienden het zich voorstelden. “Mine de rien” (zo is dan hun naam) begint September 2000 met repeteren.

Iedere twee weken komen de leden bij elkaar voor de repetities. Het repertoire bestaat uit voornamelijk franse liedjes. Het devies van de groep verschijnt al spoedig en zal zijn “ het franse lied in alle staten”.
April 2000 1ste concert

Na achttien maanden van hard werken een twaalftal titels verzorgt “Mine de rien” het eerste gedeelte van het concert van het koor “La Rose des Vents” uit Angers in het theater Chanzy.

Omdat dit eerste concert een heel goede kritiek had, werd de groep uitgekozen door de organisatoren van het festival uit Melle in Deux Sèvres en staat zodoende op het programma voor de uitvoering in 2003. Om dit concert zo goed mogelijk voor te bereiden, wordt er opgetreden door de groep in het gebied rond Angers maar ook buiten het departement, namelijk in Brioude (Haute- Loire).

Dan heeft er een belangrijke gebeurtenis plaats : bij het lezen van de regionale pers ontdekt de groep dat een koor van 4 musici al de naam draagt van “Mine de rien”. Dus moet er van naam veranderd worden en de groep zal voortaan “Sans crier gare” heten.


In 2005, verandert  de samenstelling van de groep : Fabrice de pianist vertrekt en Erick  volgt hem op.

Sinds die dag, is trouw aan de groep éen van de belangrijkste voorwaarden. Het aantal leden is nog steeds het zelfde, maar het repertoire en de voorstellingen getuigen van voortdurende innovatie !


Traduction : Annemarie Cadot-Frerichs
hollande
divers 058 sans_crier_gare
Site with XWebDesignor  By www.neutssoftware.com